Hoe schoon is jouw kinderkleding ?

Krijgen de mensen die jouw nieuwe kinderkleding maken genoeg betaald?
Kunnen ze een dagje vrij nemen of makkelijk naar een andere werkgever overstappen. Hoe zit het met de kantine en nooduitgangen?fashion_revolution

Vandaag moeten 56 van de grotere kleding retailers en merken in Nederland dit soort vragen publiekelijk (kunnen) beantwoorden.
Dat is afgesproken in het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, waarbij deze retailers en merken zijn aangesloten.

De bedrijven krijgen tot 1 juli 2019 de tijd om te melden wat de problemen zijn en hoe die worden opgelost.
Sommige bedrijven zijn echter al erg goed bezig.
Zeeman bijvoorbeeld, maakte vorige maand bekend dat er in veel van zijn textielfabrieken problemen zijn met uitbetaling van het loon en de veiligheid.
De retailers en merken moeten ook aangeven wat ze gaan doen om problemen op te lossen.
De Schone Kleren Campagne (SKC), een actiegroep die opkomt voor arbeiders in kledingfabrieken, is benieuwd waar de kledingmerken mee komen.
“Wat gaat de Hema bijvoorbeeld doen om een leefbaar loon te betalen? “Als dit soort plannen openbaar zijn, kunnen wij ze op hun eigen plannen aanspreken.”

kinderkleding
Om de misstanden in de kledingindustrie breder aan te pakken, moet er ook Europese wetgeving komen.
Dan betrek je namelijk ook merken als H&M en Primark, want deze gaan zich niet bij een Nederlands convenant aansluiten, hetgeen erg jammer is!

Het doel van deze nieuwe afspraken is dus dat wij, als consument zijnde, druk gaan uitoefenen op merken om eisen te stellen aan de textielfabrieken.
Maar voor vele textielfabrieken zijn al die eisen in de dagelijkse praktijk niet praktisch of gewoon niet haalbaar.

Er zijn wereldwijd veel soortgelijke initiatieven als het Convenant Duurzame Kleding en Textiel maar allemaal willen ze net wat anders.
Het ene merk wil bijvoorbeeld dat een beleidsbordje aan de linkermuur hangt, en het andere merk wil dat het aan de rechtermuur hangt.
Het komt voor alles net is aangepast voor het ene merk en dat het allemaal weer veranderd moet worden voor het andere merk.

Hoe schoon is jouw kinderkleding ?

i made your clothes

Misschien ook leuk om te lezen...