Marktplaats, nee bedankt!

De afgelopen drie weken hebben wij een onderzoekje uitgevoerd aangaande imitatie merkartikelen op Marktplaats.
Het is schrikbarend wat er allemaal aan imitatie aangeboden wordt, van Louis Vuitton tot Adidas en van zilveren munten tot pokemonplaatjes.
In sommige advertenties staat 1:1, in sommige staat dat het origineel is, de meeste advertenties reppen echter nergens over.

Op zoek naar een tas van Gucci of Louis Vuitton?  voor €30,00 koop je er één, althans…

Er is op Marktplaats echt heel veel imitatie te vinden waarbij je door de bomen het bos echt niet meer kunt zien.
Het gros van de imitaties is simpelweg aan de lage prijs te herkennen maar er zijn ook advertentie`s die geen lage prijs hebben maar toch nep bleken te zijn.

Tijdens ons onderzoekje hebben wij ons toegelegd op fashion artikelen met een “normale” prijs, zoals tassen, schoenen, horloges en kleding.
Het waren op het oog echte artikelen, de prijs klopte en er stond duidelijk in de advertentie dat het originele artikelen waren.

We kwamen al snel een aantal rode vlaggen tegen;

De eerste rode vlag was soms direct te vinden in de advertentietekst, de artikelen waren een cadeau, men kon dus geen kassabon overleggen.
Ook advertentie`s waarin wordt aangegeven dat het na 2x dragen toch niet past zijn erg verdacht.

De tweede rode vlag was niet via Marktplaats willen communiceren, men wilde zo min mogelijk vastleggen.
De communicatie vond meestal telefonisch plaats, waarbij oproepen met nummerblokkade niet werden opgenomen.

De derde rode vlag was het niet willen maken van een afspraak op een woonadres, alleen op centraal station, achter een snackbar of parkeerplaats wilden verkopers afspreken.
Hoeveel creatieve smoesjes wij hebben gehoord om niet op een woonadres te willen afspreken…

96% van de advertenties met een “normale prijs en een bewering dat het origineel is” bleken dus toch nep te zijn.  Het maakte hierbij niet uit hoelang de verkoop(st)er al lid was van Marktplaats.

Na een goede drie weken weken “experimenteren” komen wij tot de conclusie dat je eigenlijk geen (duurdere) merkartikelen via Marktplaats moet aanschaffen.
Koop (zeker duurdere) merkartikelen alleen bij een (web)winkel met een goede reputatie en een gedegen retourbeleid, zo kom je niet met een kater in de zak onder een koude douche vandaan.

Het is voor ons onbegrijpelijk dat Marktplaats er ook niets aan lijkt te doen, zelfs als advertentie`s aan marktplaats zijn gemeld blijven deze gewoon beschikbaar.

De webwinkels “United wardrobe” en “The next closet” bieden veel meer garantie`s met betrekking tot kleding, schoenen en tassen dan Marktplaats.
Ze hebben een goede naam, een goed retourbeleid en alles is gecontroleerd op echtheid.

Marktplaats, nee bedankt!

Misschien ook leuk om te lezen...