Nieuwe bad of zomer kleding nodig? denk ook aan UV bescherming!

Ik hoop dat iedereen zich bewust is van de huidschade die door Ultraviolete straling oftewel UV of UVR kan worden aangericht, zeker bij kinderen.

We smeren onze kinderen constant in met (een factor 50 en watervaste) zonnebrandcreme tegen verbranding en ergere pijnlijkheden maar wist je dat ook bad maar ook normale kleding hierbij kan helpen ?

Nieuwe badkleding moet er niet alleen goed uitzien en lekker zitten maar het kan (of moet) ook beschermen tegen UV straling, niet geheel onbelangrijk lijkt me.

Al snel kom je de termen SPF en UPF tegen.

Wat betekenen de termen SPF en UPF eigenlijk ? SPF staat voor “Sun Protection Factor” en UPF voor “Ultraviolete Protectie Factor”.

In een notendop geeft SPF de ratio UV-straling die benodigd is om de bekende rode, branderige en pijnlijke huid te creëren op een met zonnebrandcrème beschermde huid in verhouding tot een onbeschermde huid.
UPF geeft de mate aan waarin een weefsel Uv-straling blokkeert. De term UPF mag alleen aan een weefsel gekoppeld worden als dit in een laboratorium is getest met een fotospectrummeter.

Korte conclusie: SPF geldt voor zonnebrandcrème en UPF voor kleding.

UPF is een in 1996 in Australië ontwikkelde standaard want in Australië en Nieuw-Zeeland heeft men al lange tijd belangstelling voor UV-beschermende maatregelen, in Europa gebruiken wij een afgeleide hiervan.
De Europese standaard heeft niet zozeer gradaties, maar een absolute grens van de protectiegraad, namelijk een UPF van 40 of 40+.
Deze protectiegraad biedt in ieder geval een grote bescherming en is daarmee veilig en houd veel UV straling tegen.

Er komt steeds meer badkleding op de markt waarbij een UPF blokkerende factor een rol speelt en ik begrijp heel goed waarom.
Op websites en kaartjes zie je dan een UPF classificatie staan maar wat betekent die vermelding nou precies ?

UPF40 betekent bijvoorbeeld dat er 1/40 UV straling NIET wordt gefilterd door de kleding maar wat zegt UPF40 eigenlijk, is dit goed of niet goed ?
Dit betekent dat 97,5% WEL gefilterd wordt en dit is eigenlijk dus best goed! De hoogste Europese factor is overigens UPF40+.

Ik wil benadrukken dat het belangrijk is om vermijdende en zonwerende maatregelen toe te passen, zeker bij kinderen maar ook jezelf.

Koop alleen zonnebrillen, hoeden, zomerkleding en zwemkleding met het Europese UPF-label ‘40+’, als het mogelijk is.

Nu ben je lekker aan het shoppen en denk je, hoe zat het ook alweer ? onthoud; een zonnetje 40 of 40+ is goed.

      

 

 

Misschien ook leuk om te lezen...